Wat moet je weten over de walnoot

Noten zijn gezond. Dat is dan ook de reden dat ze zijn opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Met een handjevol noten per dag, doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen het slechte cholesterolgehalte in je lichaam en bevatten goede voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Een goede noot om als tussendoortje te nemen, maar ook om aan je voeding toe te voegen, is de walnoot. De rauwe, ongezouten variant aan je voeding toevoegen heeft een positief effect op je gezondheid. 

Lekker, verantwoord en gezond

Het vruchtvlees van de walnoot wordt door een stevig bolster omhuld. Met behulp van een notenkraker breek je de schil eenvoudig open. Uiteraard kun je de walnoten ook kant en klaar kopen. Ze zijn dan al ontdaan van hun bolster en direct klaar voor consumptie. Walnoten hebben een zachte, licht zoete smaak en zijn vers het allerlekkerst. Ze bevatten veel antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Ook zijn walnoten goed voor hart en bloedvaten en verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. De kan op hart- en vaatziekten wordt heordoor verkleind. 

Verschillende variaties te koop

Walnoten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo kun je de walnoten in dop kopen, maar ook de gepelde variant. Ook zijn er walnootstukjes te koop. Deze zijn ideaal voor het gebruik in een salade bijvoorbeeld. Ook biologische walnoten zijn verkrijgbaar bij de notenkraam, de supermarkt en online. Biologische walnoten zijn niet bewerkt met geur-, kleur- of smaakstoffen en worden op ecologisch verantwoorde wijze geteeld en verwerkt. De biologische walnoten zijn dan ook heerlijk puur van smaak. 

Heerlijk koken en bakken met de walnoot

Walnoten zijn lekker als snack tussendoor, maar ook in de keuken biedt deze noot veel mogelijkheden. Zo kun je de walnoten toevoegen aan een salade voor net even wat meer smaak en bite. Er zijn ook salades die zonder de walnoot geen naam mogen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke waldorfsalade. Dit is een echte klassieker en wordt traditioneel gemaakt met bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise, maar er zijn tal van variaties op te bedenken. Ook je yoghurt of kwark krijgt dankzij de toevoeging van walnoten net even wat meer smaak en bite. Zeker in de ochtend is het wel prettig om een wat voller gevoel te krijgen met de toevoeging van deze noot. Daarnaast worden walnoten ook gebruikt om pasta’s en vleesschotels mee te verrijken. De knapperige en zachte smaak van deze noot zorgt ervoor dat het meest eenvoudige gerecht een interessante twist krijgt en net even wat beter van smaak is.

Plaats een reactie