Waarom zou je vegan worden?

Er zijn steeds meer mensen die vegan gaan eten. Maar wat is vegan nu precies? Als je vegan eet, eet je plantaardig en eet je geen dingen die afkomstig zijn van dieren. Dus als vegan eet je geen vlees of vis, maar ook geen zuivel, eieren en honing. Een veganistische leefwijze hoeft niet alleen betrekking te hebben op de manier waarop je eet. Sommige vegans dragen bijvoorbeeld ook geen leren schoenen en gebruiken geen make-up die op dieren is getest.

 Redenen om vegan te worden
Er zijn verschillende redenen om over te stappen op een veganistische manier van eten en/of leven. De meeste mensen vanwege het dierenleed. Sommige mensen doen het vanwege hun gezondheid. En tot slot zijn er vegans die het doen vanwege de overtuiging dat het beter voor het milieu is. De verschillende redenen zullen hieronder besproken worden.

Gezondheid
Veel mensen zijn van mening dat een plantaardig dieet het meest gezonde dieet is. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat een plantaardig dieet de kans op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je eigenlijk automatisch meer fruit en groenten gaat eten als je dierlijke producten laat staan. Sommige vegans merken dat ze meer energie hebben, een betere huid en dat bepaalde kwalen waar ze altijd last van hadden verdwijnen. Kijk voor meer ervaringen eens op deze vegan blog.

Milieubewust
Voor het produceren van vlees is ontzettend veel water nodig. Voor de productie van een kilo rundvlees is maar liefst 1600 liter water nodig, daarmee kun je bijna 2 maanden douchen! Daarnaast moet er heel veel graan verbouwd worden om het vee te eten kunnen geven. En als laatste zorgt al dat vee voor broeikasgassen. Dus als je stopt met het eten van vlees, zet je je al in voor de toekomst van de aarde.

Dierenleed
Tot slot zijn veel vegans van mening dat we dieren met respect moeten behandelen. Zij willen niet meewerken aan de veehouderij die dieren fokt, opsluit en op jonge leeftijd doodt, allemaal voor de consumptie van de mens. 

Plaats een reactie